خیر و نیکوکار گرامی زهرا نظام مافی
زندگی نامه خیر و نیکوکار گرامی زهرا نظام مافی
زهرا سلطان عزت السلطنه، دختر رضا قلیخان نظام السلطنه و خدیجه سلطان خانم دختر میرزا رضا آشتیانی در سال ۱۳۱۲ متولد شد. وی در سال ۱۳۲۹ با پسر عبدالحسین میرزا فرمانفرما یعنی عباس میرزا سالار لشکر از بطن عزت الدوله دختر مظفرالدین شاه پیمان زناشویی بست.
آنچه که پس از مرگ شوهر بر زهرا سلطان گذشت، زندگی آشفته و پررنجی بود که بخشی به واسطه قهر روزگار و بخشی نیز به واسطه ظلم رضاشاهی بر وی و فرزندانش رفت. با وجود همه سختیها و دشواریهای پیش رو و با این که او در ادامه کارهای انسان دوستانه از زندگی مرفه خود جدا ماند، با جّدیت و انگیزه های قویتر به افراد دردمند و بیسرپرست توجه کرد.
وی در طول سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۵۹، تعداد زیادی از اطفال مستمند، بیسرپرست و بیخانمان را تحت تکفل خود گرفت. پسرهایی را که قبول حضانت کرده بود، پس از رسیدن به سن بلوغ و فراگرفتن کارهای فنی در بازار کار به شغلی واداشت و دختران را هم تشویق به یادگیری فنون خانهداری کرده و پس از تهیه جهیزیهای آبرومندانه آنها را راهی خانه بخت میکرد. اغلب این کودکان کسانی بودند که بر اثر وقوع زلزله خانمان سوز بوئینزهرا بییاور مانده بودند، هر چند تعدادی از آنها با مادرانشان نزد وی زندگی میکردند، تحت سرپرستی و مراقبت زهرا سلطان قرار گرفتند.
علاوه بر نگهداری ایتام و بیسرپرستان، آنچه که نام زهرا سلطان نظام مافی را بلندآوازه کرد، اهتمام وی به ساختن مسجد، کتابخانه و مدارس مختلف در شهرهای متعدد، به ویژه ایجاد آموزشگاههای حرفهای بود. او این امور خیر را از محل درآمد املاک موروثی شخصی خود و با وجود سطح پایین اقتصاد خانوادگی پایهگذاری کرده و موقوفاتی را نیز بر آنها اضافه نمود.
موقوفات خیر و نیکوکار گرامی زهرا نظام مافی
از جمله این موقوفات میتوان به احداث و اهدای یک باب دبستان در قریه قرهورن شهرستان میاندوآب به صورت بلاعوض و با مصالحه به اداره فرهنگ وقت آن شهرستان اشاره کرد. همچنین، اهدای کمکهای مالی به منظور ساخت بیمارستان عباسی در شهرستان میاندوآب در سال ۱۳۳۳ هـ.ش و واگذاری پنج هزار متر مربع و دو میلیون ریال وجه نقد به وزارت فرهنگ وقت به سرپرستی دکتر مهران، به منظور تأسیس مؤسسهای تعلیماتی در سال ۱۳۳۸ هـ.ش در قریه مهرآباد تهران و احداث و وقف دبیرستان زهرا نظام مافی و تکمیل کلاسهای آن در سال۱۳۴۰ هـ.ش در ناحیه ۱۱ تهران از دیگر امور خیریهای است، که از زهرا سلطان به یادگار مانده است.
ایجاد و وقف مرکز بهداشتی و درمانی زهرا نظام مافی، وقف آموزشگاه حرفهای مخصوص ناشنوایان و لالها، تأسیس و وقف ورزشگاه ویژه معلولان و بانوان کشور با مساحتی بالغ بر ۴۸۲۳ متر مربع در سال ۱۳۴۴ هـ.ش در شهر تهران، تأسیس و وقف مسجد امیرالمؤمنین(ع) در زمینی به مساحت بالغ بر ۱۲۵۶ متر مربع، تأسیس و وقف مدرسه حرفهای دخترانه در سال ۱۳۴۶ هـ.ش در خیابان مهرآباد تهران نیز در کارنامه امور وقفی و خیریه زهرا سلطان قرار به چشم میخورد.